Stipendium Hungaricum

Vlada Republike Mađarske je pokrenula program dodjele stipendija s ciljem porasta broja stranih studenata na mađarskim visokoobrazovnim institucijama. Stipendium Hungaricum je program koji nudi stipendije studentima sva tri ciklusa za cijeli studij ili samo razmjenu (1-2 semestra). Ukupno 29 mađarskih visokoobrazovnih institucija je uključeno u Stipendicum Hungaricum program za 2018/2019. godinu sa više od 460 studijskih programa (od čega 414 na engleskom jeziku).

Ukupna studijska ponuda je dostupna na: http://studyinhungary.hu/study-in-hungary/menu/find-a-study-programme/study-finder.html. NAPOMENA: ovdje su izlistani programi na koje se možete prijaviti.

Stipendije uključuju besplatnu školarinu, mjesečnu stipendiju (od 130 EUR za bachelore i mastere do 450-580 EUR za doktorante), smještaj u studentskom domu  i zdravstveno osiguranje. NAPOMENA: ovi iznosi predstavljaju udio troškovima života u Mađarskoj, što znači da ne pokriva ukupne troškove i studenti će morati dodati vlastitih finansijskih sredstava.

Državljani Bosne i Hercegovine se mogu prijaviti na cijelokupne studijske programe (full time).

Više informacija je dostupno na: http://studyinhungary.hu/study-in-hungary/menu/stipendium-hungaricum-scholarship-programme

Rok za prijavu je 16. februar 2018. godine.

Prijavljujete se online preko:  https://apply.stipendiumhungaricum.hu/

Potrebna dokumentacija je data na http://studyinhungary.hu/static/upload/website-checklist.pdf

 

You may also like...