Erasmus Mundus Zajednički Master Studij

NAPOMENA: EMJMD ne koordinira Univerzitet u Sarajevu. Za dodatne informacije morate konktaktirati koordinatore ponuđenih master programa. Katalog Master programa je dat ispod na linku EACEA-e. 

Šta je to EMJMD?

Zajednički Erasmus Mundus magistarski programi (EMJMD) su studijski programi od 60, 90 ili 120 ECTS koje izvodi međunarodni konzorcij univerziteta uz eventualno učešće drugih akademskih ili neakademskih partnera koji posjeduju odgovarajući nivo stručnosti na polju koje pokriva zajednički master program.  Sa ovim programom možete dobiti stipendiju za cijeli Master studij. EMJMD se ističu po svojoj izvrsnosti i visokom nivou integracije studijskih programa između više visokoobrazovnih institucija širom svijeta. Više o programu na oficijelnoj web stranici EMJMD-a: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/opportunities-for-individuals/students/erasmus-mundus-joint-master-degrees_en.


Koliko traje studiranje?

EMJMD traje između 12 i 24 mjeseca. Studenti studiraju u najmanje dvije različite programske zemlje iz konzorcija.


Ko se može prijaviti?

Studenti iz cijelog svijeta se mogu prijaviti.  Potrebno je da imate završen prvi ciklus (Bachelor) ili ekvivalent prema pravilima u zemlji u kojoj bi se izvodio studij (može se provjeriti na stranicama EMJMD). Ukoliko se već koristila EMJMD stipendija, ne možete se prijaviti. Ukoliko dobijete ovu stipendiju, ne možete koristiti druge stipendije iz grantova EU istovremeno.


Akademski krediti

Nakon završetka EMJMD primiti ćete duplu (ili multi) diplomu od univerziteta koji čine konzorcij ovog master programa.


Šta uključuje stipendija?

EMJMD stipendija uključuje putne troškove, školarinu i troškove života tokom cijelog Master studija. Ukupan iznos stipendije može zavisiti od dužine vašeg studija i vašeg državljanstva (studenti izvan EU dobijaju veće školarine). Tačan iznos stipendija je dat ovdje.


Kako se prijaviti?

Za EMJMD stipendije se prijavljujete direktno preko oficijelne web stranice odabranog Master programa, odnosno konzorcijumu koji organizuje ovaj studij.


Više informacija o programu?

Listu sa dostupnim master studijima (oficijelne stranice preko kojih se i prijavljujete) možete naći na linku: https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/library/scholarships-catalogue_en.


Promotivni video:

video